7-marjánka

Tou Marjánkou samozřejmě nemyslím marihuanu, ani sebe, ale koření, které je v české kuchyni naprosto nepostradatelné – to jest úplně obyčejnou majoránku.

Hodně žen mi dá jistě za pravdu, když řeknu, že tak běžná věc, kterou každý měsíc je většina z nás nucena prožít, může být někdy provázena hroznými bolestmi, křečemi, i zvracením. Aby prášky pomohly, musíte mít stále silnější dávky a to je na nic. Kdysi jsem na tom byla také tak a když mi jedna paní poradila, abych si uvařila čaj z marjánky, sice jsem na ní koukala dost divně, ale protože tonoucí se stébla chytá, poslechla jsem jí a doma jsem si čaj uvařila. A světe div se, během patnácti minut bylo po křečích. Prášky letěly do koše a marjánky se kupovalo více než do guláše. Od té doby mi v kuchyni nikdy nesměla chybět.

Takže, jak na to:

Jednu vrchovatou lžíci majoránky zalijete čtvrt litrem vařící vody a necháte patnáct minut vylouhovat – klasika. Vypijete a do dvaceti minut máte pokoj, myslím, že se tím nemůžete předávkovat (alespoň mně se to nepovedlo a pila jsem to několik let), ani nemusíte zvyšovat dávky – není návyková. A mimochodem je to voňavý čaj, pije se docela dobře, ani není třeba čaj sladit.

Každá žena, které jsem to poradila (a že jich už bylo), si pochvalovala, jak dobře to funguje. Vždyť přeci není nutné do sebe cpát chemické léky, když to jde tak snadno.